In het meest onherbergzame gebied van Nederland, is het onontbeerlijk om goed voor onszelf te zorgen. Er is geen beschutting; niet tegen de zon, maar ook niet tegen de wind of neerslag. Als het in De Bilt die dag 25 graden wordt met een zwakke wind, is de kans groot dat het op het Wad in de vroege ochtend 15 graden kouder is met een matige wind. Hier vind je geen mooi geasfalteerde wegen, maar slikputten, geulen en schelpenbanken. Op het Wad geldt geen aanrijdtijd van 10 minuten voor een ambulance, maar duurt het minstens een uur voordat we geëvacueerd zijn door een KNRM reddingsboot of SAR-helikopter. Kortom, wie geen risico wil lopen, moet niet gaan wadlopen.
Als gids heb ik altijd wat over (qua conditie, proviand en kleding), maar dat neemt niet weg dat ik voorwaarden stel aan jou als deelnemer. Dat begint bij wat we meenemen en aandoen qua kleding:
- Hoge (gym)schoenen die sluiten tot over de enkels.
- Sokken en korte broek (geen spijkerstof).
- Warme trui en wind- en waterdicht jack.
- Voldoende eten en drinken.
- Droge kleren, schoenen en handdoek waterdicht verpakt.
- Eventueel een pet tegen de felle zon en zonnebrandcrème.
Ook verwacht ik dat je zonder problemen vijftien kilometer in drie uur tijd moet kunnen wandelen op asfalt, dus beschikt over voldoende fysieke conditie. Verder wil ik vooraf contact met je indien je:
- een BMI hebt van >25 (overgewicht).
- hartklachten of een pacemaker hebt.
- diabetes hebt.
- epilepsie hebt.
- jonger dan 14 jaar of ouder dan 70 jaar bent.
- kleiner dan 160 cm bent.
- zwanger bent.
- fysieke klachten hebt die het wadlopen belemmeren.
Door hier laconiek mee om te gaan, breng je niet alleen jezelf, maar ook de anderen in gevaar.