26 december Schier

 

Opgestaan om vier uur 's nachts, vertrok ik in het pikkedonker met Hans Vadi naar Schiermonnikoog op deze Tweede Kerstdag. De gevoelstemperatuur was -16 graden, dus we waren goed gekleed. Bij vertrek zelfs vallende sterren, en de oranje gloed die achter ons steeds feller werd. Wadplaten waren compleet bevroren, met veel drijvend ijs in de geulen. Vlakbij de pier zijn we door en over het bevroren slik gekropen om de 10.30 uur boot te halen, en zat ik twee uur later bij de kerstbrunch.

8 oktober Molengat

 

Wat was het weer prachtig! Vertrokken met vier vrienden aan het eind van de middag, zonovergoten en windstil, liepen we ruim drie uur later in volledige duisternis. Halverwege ging de zon onder, met voor ons een zeehondje dat z´n kop nog even boven water stak, hoe idyllisch. Niet lang daarna verschenen de eerste sterren en planeten, en zo´n anderhalf uur na zonsondergang niks dan duizenden sterren en de Melkweg duidelijk zichtbaar. Wat een tijdloze zalige ervaring, die ik spontaan heb mogen delen.

22 september Molengat

 

Met deze drie Westerlingen liep ik op deze zonnige woensdag vanaf 16:30 uur de zonsondergang tegemoet. "Dit is precies wat ik nodig had!" klonk het al snel, in relatie tot het vele thuiswerken van de afgelopen tijd, en zag ik inderdaad drie glunderende gezichten. Zo rondom de zonnewende is het zo zichtbaar hoe snel de zon zakt en hoe snel het daarna ook echt donker is, en kwam de bloedrode volle maan al snel op aan de andere kant. Wat een cadeautje om dit nog zo ver in september te ervaren.

14 september Schier

 

Spontaan besloten om op deze ochtend in m'n uppie naar Schier te lopen. Door de oostenwind was er nét genoeg water teruggetrokken richting de Noordzee (kon ik borstdiep door de diepste geulen), en liep ik zonovergoten in een kleine drie uur naar het eiland. Na het broedseizoen zijn de kwelders rondom de Kobbeduinen weer toegankelijk, en wat is dat toch een prachtige aankomst op het eiland. De talrijke kleuren komen kraakhelder binnen na al dat grijs-blauwe van urenland over het wad lopen. Wauw!

12 september Rottumeroog

 

De wekker ging om 4 uur in de ochtend, maar dan heb je wél het voorrecht om de zon te zien opkomen vanuit de zee. Althans, als je je slaperige ogen open kan houden. Op deze zondag liep ik weer eens met Stichting Uithuizer Wad naar Rottumeroog met 22 deelnemers. Voor het eerst in zo'n twee jaar tijd, en wat een herinnering aan hoe veranderlijk het wad eigenlijk is. Doordat ik de meeste tochten zo vaak loop, zie ik het eigenlijk niet meer, maar geulen en wadplaten zijn (net als wij) constant in beweging. 

31 augustus Molengat

 

Deze twee echtparen uit het Westen van het land hadden (zoals zovelen) wadlopen nog op hun bucket-list staan en waren gelukkig flexibel qua plannen. Dus op deze dinsdagochtend liepen we in een besloten groep een prachtige zwerftocht. Met opklaringen, mooie vergezichten en meer water dan gebruikelijk wanneer ik in dit gebied loop, was het ook voor mij een nieuwe ervaring (eigenlijk zoals altijd, maar toch). Volgend jaar gaan we voor een overtocht naar een eiland, dit smaakt naar meer.

29 augustus Ameland

 

De mannen uit de nieuwe lichting van de PRT opleiding van het Aumm instituut hadden de intentie om elkaar deze zomer te ontmoeten, dus wat een mooie gelegenheid om in mijn kielzog naar Ameland te lopen. Wijds, open, de elementen, en natuurlijk de fysieke uitdaging, want ook vandaag was het grauw en guur. Enigszins gespannen in het slikkige kustdal, maar naarmate de tijd vorderde werden de koppies steeds wilder en meer grijnzend. Met een duik in de Noordzee als afsluiter van de geslaagde overtocht!

27 augustus Ameland

 

Wat hebben we er lang naar uit gekeken! Onze tweede tocht op het wad samen, onze eerste tocht naar een eiland. Bijna anderhalf jaar geleden alweer dat we de kans hadden, maar het was het wachten waard. Hoewel wederom met een flinke wind tegen en buien, was er ook zoveel ruimte voor vertraging en verbinding. De avond ervoor uiteten in Groningen en eenmaal op het eiland lekker lunchen in het strandpaviljoen. Wat hebben we het fijn samen, en ik gun ons onze volgende tocht zonovergoten. 

25 augustus Molengat

 

Wat een dappere strijders had ik aan mijn zijde op deze woensdagavond! Dit keer geen zonovergoten tocht en T-shirtjes, maar windkracht 6 tegen, grauw en regenachtig. Ik voelde me bijna bezwaard, wetend hoe anders de ervaring in dit gebied ook kan zijn met ander weer, maar stuk voor stuk was deze familie uit Den Haag dankbaar voor de tocht. En dat zegt wat, want over de hele wereld hebben ze allerlei bergtoppen beklommen, en nu dus met mij deze zwerftocht over het Wad gemaakt in Nederland.

11 augustus Molengat

 

Op deze woensdagavond was het weer raak: bijna windstil, opklaringen en een mooie zonsondergang op het wad. In totaal liep ik met twaalf deelnemers, verspreid over vijf verschillende aanvragen, dus mensen die elkaar nog niet kenden. Een gezelschap met internationale allure, met naast Hollanders ook een Fransman, Belgen en Zwitsers. Maar in dit gebied vervallen alle taalbarrières en achtergronden, en zijn we gewoon mensen die door de drek lopen. Wat een heerlijke avond hebben we gehad, graag tot ziens!

9 juli Molengat

 

Zo simpel kan het zijn. Een kennis die een oproep plaatst op facebook: "Wie heeft zin in avontuur?". Zo nodig wordt de clue (wadlopen) al gedeeld voordat men zich commiteert, maar uiteindelijk heeft hij een mooie willekeurige groep van 8 deelnemers bijeen gehaald. Het was in het begin nog een beetje aftasten, maar na de eerste honderden meters sliklopen zag ik al allemaal tevreden gezichten. En heeft iedereen zo een prachtige namiddag en avond. Ik kijk uit naar de volgende spontane oproepen!

3 juli Ameland

 

Ook in de blogs van voorgaande jaren komt vriend Jordi regelmatig voorbij; nu voor het eerst samen naar Ameland. En hoewel de weersomstandigheden geweldig waren, en dus ook de beelden op het wad fantastisch, is vooral dit plaatje op dit soort dagen minstens net zo treffend. Na zo'n 20 kilometer lopen is het strandpaviljoen het eerste wat doet denken aan de bewoonde wereld, en wat gaat een lunch met witbiertje er dan goed in. Fijn om samen een hele dag buiten te zijn met je, volgend jaar naar Schier?

26 juni Molengat

 

Ze noemen zichzelf Buurman, Buurman en Buurman; deze drie vrienden én buren uit Haarlem waren een weekendje in het Noorden, en dan kan wadlopen natuurlijk niet ontbreken. Bijna vier uur hebben we geslenterd, met het onweer in de verte zichtbaar en hoorbaar. Delend over werk, betrokken vaderschap, polariteit in de relatie met onze vrouw, en vooral erg veel lol gehad met mij als Mozes of 'Nep-tunus' in dit 'pierenbadje'. Genietend van de oorverdovende stilte liepen we in ons T-shirtje door dit natuurschoon.

4-6 juni Wade Men Ameland

 

Wat een prachtig weekend, hier doe ik het voor! Dankbaar dat Hans Vadi en ik met tien mannen de oversteek naar Ameland op en neer mochten lopen. Vrijdag heen in de mist, zondag terug met wind in de rug, opklaringen en helderheid. Dankbaar voor het vertrouwen, de moed en de kwetsbaarheid dat deze tien mannen met ons en elkaar gedeeld hebben. Dankbaar voor hoe onze band onderling is gegroeid, als twee trainers, twee broeders maar vooral ook als vrienden.  Dit krijgt zeker een vervolg!

28 mei Holwerderbalg

 

Met inmiddels meer dan 175 gelopen tochten, is de hoeveelheid variatie summier. Dus was ik des te enthousiaster toen een andere gids voorstelde om een nieuw gebied van het wad te verkennen. Een paar zogeheten wadplaten (die droogvallen tijdens eb) tussen Ameland en Schiermonnikoog waren het doelwit. Beide eilanden, waar ik zo vaak naartoe ben gelopen, en ik stond er praktisch tussenin. Op deze mooie namiddag en avond, dankbaar voor de ervaring van andere gidsen en wat ze me brengen.

23 mei Ameland

 

Ik kan er blijkbaar niet genoeg van krijgen, want liet deze kans niet onbenut om alleen naar Ameland te lopen. Via een 'droge' maar slikkige route dit keer, om te ervaren in hoeverre dat een alternatief is. Dan ben ik vooral de berekenende wadloper, actief bezig met tijden en waterdieptes opschrijven, de route bepalen, dat soort dingen. Kan ik letterlijk van geul naar geul rennen, om er zoveel mogelijk uit te halen. En vergeet ik haast om te vertragen, om me heen te kijken, en deze schoonheid echt in te ademen. Rust.

19 mei Ameland

 

Qua onweerkansen was het kantje-boord, maar uiteindelijk was het (zoals voorspeld) zonovergoten op het Wad en zichtbaar onstuimig boven vaste land. Samen met Hans Vadi was dit onze derde tocht met z'n tweeën, waarbij de focus lag op de voorbereiding op het Mannenwadloopweekend dat we over zo'n twee weken organiseren. Invoelend hoe we zo'n 10 mannen mee mogen nemen, het bezichtigen van de accommodatie en alle tijd om onze sterke verbinding verder te bekrachtigen. Wij zijn er klaar voor!

10 mei Molengat

 

In de tweede helft van deze maandagmiddag, heb ik op initiatief van vader Jan en z'n dochter Madelon deze prachtige zwerftocht gemaakt. Woonachtig in Noord-Brabant, was dit voor hen tweeën de afsluiter van een lang weekend op Ameland. Ontwapenend en vertederend om de beweging van deze toegewijde vader te zien, hoe hij tijd en aandacht besteedt aan het samenzijn met z'n dochter, hoe hij op zijn manier de oversteek maakt naar z'n dochter. Dankbaar voor hoe ik bedding mocht geven door ze mee te nemen.

8 mei Ameland

 

Ja, we hadden de wind in de rug en het was een goed getij. Tot zover het prettige over de omstandigheden waarin we liepen, want het was vooral koud en regenachtig! Maar dat mocht de pret niet drukken met deze 7 studenten uit Eindhoven. Tussensprintjes, een duik in de Noordzee en vooral een hoop humor onderweg. Woonachtig in hetzelfde studentenhuis, was afstand houden voor hen onderling niet nodig. Vertellend over hun avonturen in Portugal en de Alpen, misstaat deze dag te voet naar Ameland niet.

25 april Schiermonnikoog

 

De ochtend was niet veelbelovend qua weer, en ik voelde m'n benen nog van Ameland twee dagen eerder. Én wil ik eigenlijk geen kans laten liggen om naar Schier te lopen, dus toch maar gegaan. Halverwege het tempo wat opgeschroefd, omdat ik me realiseerde dat ik de 16:30 boot zou kunnen halen, maar dat bleek een brug te ver. Het heeft wel een mooi plaatje opgeleverd, en het was geen straf om in de zon en uit de wind m'n kleding te laten drogen, wachtend op de laatste afvaart van 19:30.

23 april Ameland

 

Gefeliciteerd lieve broer! En wat fijn dat ik jou en twee dierbare vrienden als verjaardagscadeau mocht gidsen naar Ameland. Met halverwege deze smakelijke verrassing; zelfgemaakte appeltaart, waterdicht verpakt uiteraard en meegezeuld door Dirk. Eenmaal op het eiland hebben we heerlijk geklauterd in de duinen, gezwommen in zee en op de boot terug voldaan ingedut. Een heerlijke dag zo, met een leuk vooruitzicht: 8 augustus doen we het nog een keer, maar dan in het holst van de nacht...

31 maart Molengat

 

Wat was het een cadeautje, dit vroege zomerweer. En een prachtige gelegenheid om dit jaar mijn eerste tocht te maken. Met vergelijkbare omstandigheden als mijn eerste tocht van vorig jaar, op 10 april. Ware het niet dat de zee altijd verrast, en vele geulen en slikvelden zijn meebewogen met het getij. Waar ik mezelf wat verloor in talloze gedachten, oordelen en verwarring voorafgaand aan de tocht, brengt het wad me altijd iets. Soms stilte, emoties, uitbundigheid, en nu de langverwachte helderheid en geaardheid.